Tara Bulgaria

Capitala: Sofia
Suprafata: 110 910 km²
Populatie: 7 640 200 locuitori
Valuta: Leva bulgareasca (BGN) 1 BGN= 100 stotinki
Limba: Bulgara
Viza: Viza nu este necesara
Tensiune: 220 V

Bansko

Conditii excelente pentru schiori, munti pitoresti si atmosfera unica a satului misterios.

Informatii Generale

Satul este situat la o altitudine de 925 m deasupra nivelului marii. Este cunoscut pentru partiile sale de schi, conditiile foarte bune pentru sporturile de iarna si cladirile fermecatoare, monumentele si muzeele vizitate de catre o multime de turisti. Locul de amplasare pitoreasc in sud-vestul Bulgariei, in Muntii Pirin, fac orasul sa fie cautat nu doar de bulgari, ci si de sute de straini. Bansko nu este doar o statiune de vacanta si o zona de schi tipica, incluzand cazare, restaurante, baruri si cluburi de noapte, ci si un sat de munte, cu o istorie lunga si interesanta.

In imediata apropiere se gasesc ramasitele unor cetati romane si bizantine si cele ale unor capele medievale crestine, locurile avand o puternica incarcatura istorica. Orasul a cunoscut o dezvoltare puternica incepand cu secolul al IX-lea, devenind un punct cheie pe ruta comerciala la Marea Egee in Europa si in Insulele Britanice. Bansko este cunoscuta drept o statiune care combina mai multe avantaje, asociate cu multe atractii turistice, atat in sezonul de iarna cat si in cel de vara.

Monumentul cel mai popular este biserica construita de localnici si artisti, avand un turn de 30 de metri si un ceas care arata ora exacta de jumatate de secol. Orasul are doua piete principale, care par, mai ales in timpul iernii, adevarate lumi de basm. In orasul vechi sunt situate monumentele cele mai pretioase, precum si strazile pitoresti pietruite. Ele ascund un pasaj secret, care ani la randul a servit bulgarilor pentru a se ascunde de turci. O atractie deosebita este restaurantul situat in subsolul unei case fortificate cu pasaje secrete si temnite. Pe langa aceste locuri misterioase din Bansko, in zona se gasesc si numeroase muzee, case de arta, scoli si pictograme, care pot umple cu succes timp liber al turistilor. Resortul este, de asemenea, renumit pentru Festivalul International de Jazz, care are loc la mijlocul lunii august si care atrage turistii de pretutindeni. Foarte popular este, de asemenea, Pirin Song Folkloric Festival.

Sandanski - Statiunea este cunoscuta pentru temperaturile relativ usoare, aerul curat, si mai presus de toate, pentru izvoarele minerale termale(recomandate persoanelor care sufera de diferite boli si afectiuni). 

Dobrinishte - Statiune pentru schiorii si turistii care doresc sa exploreze muntii si frumoasele lacuri din imprejurimi.

Popowo Livadia - Statiune de munte cu numeroase adaposturi si hoteluri pentru schiorii si turistii aflati in cautarea unor peisaje neobisnuite.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Panicziszte - Statiune montana superba ce ofera o baza ideala pentru turisti ce doresc sa schieze.  Dispune de diverse rute de schi de  dificultati diferite, dintre care unele sunt pregatite special pentru copii care pot invata fara teama sa schieze.

Maliowica - o baza populara de schi si statiune turistica, unde turistii se pot bucura de schi si snowboarding, in timp ce vara este locul perfect pentru drumetii si alpinism. 

Borovets - cea mai veche si cea mai mare statiune turistica din Bulgaria, care atrage turisti dornici de a practica sporturile de iarna. Printre lucrurile ce merita a fi vazute se numara Palatul Tarului Bistrica si Observatorul meteorologic,  de unde puteti admira imprejurimile minunate. Borowiec este in primul rand o statiune de iarna, cu o infrastructura impresionanta, oferindu-va o varietate de facilitati: inchirieri de echipamente de schi, teleschiuri si scoli de schi. Conditiile ideale meteorologice din fiecare an, transforma sejurul schirilor in vacanta perfecta atat pentru cei cu experienta cat si pentru amatorii de schi. Statiunea ofera si posibilitatea de a practica Cross-Country Skiing, fenomen ce atrage anual o multime de vizitatori. 

Gowedarci - un sat situat intr-o padure de pin ce prezinta facilitati excelente atat pentru practicarea sporturilor de iarna, cat si pentru practicarea drumetiilor vara in munti.

Sziligarnika - una dintre cele mai mari statiuni de schi din Bulgaria, fiind o destinatie foarte populara pentru turisti. Teleschiul faciliteaza accesul la partiile de ski, ce functioneaza pana la sfarsitul lunii mai. Langa partea de jos a statiei de teleferic turistii  se pot bucura de seri confortabile petrecute in baruri sau discoteci.  

Bucatarie

Bucataria bulgara are propriile sale traditii inradacinate in antichitate, existand insa similitudini cu bucataria greaceasca, macedoneana si turca. Bulgarii se folosesc de traditiile tatare in pregatirea alimentelor in vase de lut, aspect ce ofera mancarii o aroma si savoare neobisnuita. Felurile de mancare fainoase nu sunt prea des intalnite, iar felurile principale nu au un gust dulce. Aproape toate felurile de mancare se servesc cu paine, iar traditia cere ca painea sa fie rupta in bucati si pusa pe un servetel, ea nu trebuie tinuta in mana. La restaurante, de regula, painea nu este inclusa in pretul meniului si se plateste separat.

In Bulgaria, la micul dejun sunt populare produsele de patiserie si laptele acru cu zahar sau o ceasca de cafea. Masa de pranz se serveste in restaurante decorate in stil traditional, numit mehana, si consta in cea mai mare parte din aperitiv, care de obicei include o salata sau o supa(care este diferita in functie de sezon) si felul principal  care poate fi alcatuit din chiftelute cu orez, legume si paine. Deserturile cele mai populare  sunt: pałaczinka (clatite umplute cu miere si nuci), baclavaua (patiserie dulce cu nuci in mijloc), kifła (croissant cu gem), mekica sau Cream Karamel (lapte proaspat cu vanilie si caramel). Cina reprezinta o masa linistita pe care bulgarii o servesc cu familia sau cu prietenii, si de regula consta in meniu de tip grill: kebabczeta (carne tocata de oaie, carne de porc sau de vitel), meszena Skara (vinete la gratar cu condimente servite cu sos de iaurt si usturoi, ), sziszczeta (frigarui ), acestea fiind insotite cu garnitura de cartofi, orez sau varza. La cina se serveste vin sau rachiu.

Mancaruri populare: 

Kioopołu - aperitiv cu vinete servit rece. 

Sopsky salata - Aperitive celebre cu rosii, castraveti, ceapa, ardei, patrunjel si branza de oaie 

Snejanka - lapte acru cu castraveti, usturoi si nuci. 

Bob Chorba - supa de fasole. 

Szkembe Chorba - burta de porc sau vitel. 

Tarator -gustare alcatuita din castraveti, lapte acru, marar si usturoi amestecat cu apa. 

Tetewenska sałamura - supa de peste recomandata tuturor celor care au probleme cu alcoolul deoarece are un gust puternic acru si sarat. 

Branza szopsku - branza sarata cu oua coapta intr-un vas de lut. 

Syrmi trojańsku - porumbei in frunzele de struguri. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Czomlek - un fel de tocana de carne de vitel, miel sau porc. 

Kebabczeta - cotlet cu carne tocata la gratar. 

Kiufteta - similar cu snitele poloneze de carne de porc

Musaka - gustare cu carne si legume. 

Principalele produse care se servesc la mese sunt asa numitele: Sirene bulgaresti- branza alba, sarata, de oaie, de vaca sau de bivol, Kiseło mliako - produse din lapte de vaca cu ajutorul unor bacterii si Czubrica - specii de condimente care apar in intreaga tara. Ierburile si condimentele sunt folosite frecvent la orice feluri de mancare, si cele mai raspandite sunt: cimbru, patrunjel, marar, menta, piper si busuioc. Bauturile nationale- bautura fermentata din mei si iaurt, bauturi racoritoare din lapte acru. 

Anotimpurile influenteaza la randu-i bucataria bulgara: vara se consuma, de regula, carne de manzat, carne de pasare si preparate vegetariene, in timp ce in timpul iernii, predomina supele si felurile de mancare cu carne de porc (populara in aceasta perioada este turszija - salata cu legume murate),iar toamna este timpul pentru fructe si legume. 

Exista, de asemenea, si alte feluri de mancare traditionale, printre care: carne prajita in paine, gustare de midii si supa de peste din statiunea balneara Sozopol. In regiunile de coasta se mananca o multime de peste, in special sturioni si macrou. 

Pe strazi poti intalni foarte des tarabe unde se vand nuci si castane in pungi de hartie, covrigi, porumb pe gratar si clatite.

Atunci cand comandati diverse mancaruri in restaurante, trebuie sa acordati o mare atentie gramajului.

O mancare gustoasa necesita vinuri bine alese. Vinurile rosii sunt servite, in principal, la mancaruri de carne de vita si de porc, vinurile de culoare alba sunt servite in general la carne de manzat, de pasare, peste, iar vinurile demi-dulci insotesc deserturile si fructele. Cele mai bune vinuri rosii sunt: Mawrud, Gymza, Trakija, Merlo, Kadarka, Melnik, Magareszko sau Pamid.Un vin deosebit ce merita a fi incercat este Osmarski Pelin, un vin cu un gust placut, usor, la care se adauga pelin. Cele mai bune vinuri albe sunt considerate: Karłowski Misket, Damianica, Tamianka si Keracuda. Bucurati-va de gustoasele vinuri spumante, cum ar fi Ljaskowec si Pestera Magura. Podgoriile unde se pot degusta aceste vinuri minunate sunt situate in imediata apropiere a  regiunilor Bruges, Pomorie si Varna.

Daca va aflati in Bulgaria, puteti incerca o bautura mai puternica, cum ar fi rachiul- bautura preparata cu vin distilat sau coniac. Rachiul, de obicei, este baut ca un aperitiv inainte de servirea felurilor principale de mancare si poate fi facut din prune, caise sau smochine . De asemenea, tuica de prune este o alta bautura asemanatoare cu rachiul pe care o puteti incerca in timpul unei calatorii in aceasta tara.

Traditii

Bulgaria este o tara multinationala, cu o populatie majoritar bulgara. O proportie semnificativa din populatie este reprezentata de turci. Limba bulgara apartine familiei de limbi slave, iar religia dominanta este cea ortodoxa, un procent mic din populatie fiind musulmani.

Bulgarii sunt foarte ospitalieri si prietenosi. Toata lumea, chiar si oaspetii neanuntati sunt primiti cu bucurie si invitati in casa. Pregatirea mesei este un adevarat ritual, care necesita mult timp.

Bulgarii sarbatoresc evenimente fericite, cum ar fi botezul, primii pasi ai unui copil, aniversari si zile onomastice. Nunta bulgara este un eveniment ce merita a fi vazut, fiind un prilej de a surprinde traditii si obiceiuri specifice.

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri este dansul mascat numit kukeri, care vine din traditia pagana si este legat de venirea primaverii. Pentru acest dans, barbatii isi pun masti si costume de fantome infricosatoare.

Cand vine vorba de gesturi, bulgarii sunt renumiti pentru unele diferente, dintre care cea mai cunoscuta este diferenta Da-Nu. Miscarile capului pentru "da" si "nu" sunt diferite decat in restul Europei: stanga-dreapta inseamna da si sus-jos inseamna nu.

In Bulgaria, daca sunteti multumiti de servi iile soferilor de taxi sau chelneri, un bacsis de 10-15% din totalul sumei de achitat este considerat a fi suficient. Atunci cand aveti de platit sume mai mari nu spuneti multumesc inainte ca chelnerul sa va aduca restul, intrucat acesta va opri tot restul pentru el. Daca nu spuneti nimic, chelnerul va va aduce inapoi tot restul.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fumatul este larg raspandit in Bulgaria, insa autoritatile au dispus ca toate cafenelele si restaurantele sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si existenta unui spatiu special pentru fumatori. Se intampla ca deseori chelneritele sa puna pe toate mesele dintr-un local scrumiere, chiar daca in anumite zone nu este permis fumatul, de aceea este important sa va uitati bine la locul unde va asezati intr-un restaurant: fumatori/nefumatori.

In ceea ce priveste consumul de alcool bulgarii obisnuiesc sa toasteze prin celebra zicala "Noroc!" Atunci cand mergeti in vizita la localnici, se recomanda sa le duceti un cadou: o sticla de vin sau un buchet flori. Numarul de flori din buchet trebuie sa fie impar conform traditiei pentru a nu fi asociat cu ritualurile de inmormantare.

Bulgarii castiga relativ mai putin decat cetatenii altor tari, astfel incat este recomandat sa nu se aduca in discutie subiecte legate de preturi sau salarii.

In Bulgaria, este interzisa fotografierea si filmarea in unitatile militare.

Printre cele mai renumite traditii populare se numara  Ziua Vintnerlui - Trifon Zarezan, sarbatorita in prima jumatate a lunii februarie, atunci cand sunt taiati mugurii de vita de vie. Se canta si se danseaza in jurul podgoriei si se alege Regele Vinului, care este incoronat cu o coroana tesuta din nuiele. Martenica este o alta traditie sarbatorita pe 1 Martie, cand oamenii ofera figurine mici legate cu fire rosii si albe la care se anexeaza o moneda de argint. Pe coasta de nord se obisnuieste ca gospodinele sa impodobeasca pomii fructiferi cu un material rosu sau sa arunce o carpa rosie pe campuri, acest lucru avand rolul de a asigura o recolta mai buna in anul ce urmeaza, iar ciobanii  pun pe grumajul animalelor un fir alb impletit cu un fir rosu. Un alt obicei interesant este dansul pe carbuni aprinsi, acest ritual avand rolul de a alunga boala si a aduce sanatate si fertilitate.

Regiunea Bansko este cunoscuta si pentru ritualul kuker-ilor: barbati imbracati in piei de animale cu clopotei executa un ritual zgomotos, cu scopul de a expulza spiritele rele din zona

Vacante active

Pentru schi, Bansko este una dintre cele mai atractive statiuni montane din Europa de Est, unde va puteti relaxa si bucura de un sejur minunat. Partiile principale se regasesc pe varful Todorka (2746m deasupra nivelului marii) si toata regiunea are pante superbe de schi pe o lungime de aproape 70 km si o retea moderna de teleschiuri de mare viteza. In Bansko, turistii folosesc adeseori gondola, iar teleschiurile sunt perfecte pentru copii. Peste 80% din partii sunt echipate cu tunuri de zapada aspect ce asigura o buna acoperire a pantelor cu zapada pe tot parcursul sezonului. O mare parte a complexului contine rute trasate cu colorile rosu si negru pentru schiori cu experienta. Turistii care nu au schiat niciodata nu vor fi dezamagiti, deoarece in statiune opereaza multe scoli de schi cu instructori, scoli ce s=se desfasoara in mai multe limbi, astfel ca nu vor exista rrobleme cu intelegerea corecta a comenzilor instructorilor.  Recent, o gondola cu o lungime de 7 km si capacitate de 2400 de persoane / ora, a fost pusa in functiune pentru a eficientiza traficul de pe pante. In Bansko se organizeaza frecvent evenimente pentru schiori si snowboarderi, cea mai populara dintre acestea fiind Competitia de schi extrem si snowboard.

In regiunea de statiuni Bansko (Sandinski, Dobrinishte, Panicziszte, Maliowica) facilitati turistice includ partii excelente, bine pregatitw pentru schi si o gama larga de posibilitati de cazare. Regiunea Bansko este o regiune muntoasa, in care se pot organiza diverse trasee montane ce ofera privelisti frumoase si pitoresti. Foarte populare sunt si parcurile nationale unde familiile cu copii is pot petrece timpul. Iubitorii de alpinism au posibilitatea de a escalada diverse pante muntoase pe o multime de rute desemnate, destinate doar pentru acest tip de sport. Iubitorii de ciclism montan vor gasi si ei numerose trasee cu diferite grade de dificultate. De un mare succes se bucura si turismul balnear - in mai multe centre, unde va puteti relaxa cu datorita izvoarelor minerale.

Excursii optionale

Melnik - un oras care merita a fi vizitat. Este situat intr-o zona pitoreasca, caracterizata prin stanci de gresie si un rau mare care trece prin centrul orasului creand o atmosfera unica. In Melník merita vazute: Kardopulowa Casa  precum si un muzeu interesant. Orasul are, de asemenea, cateva biserici, iar turistii pot cumpara suveniruri de la tarabele locale.

Manastirea Rozenski -pe drumul catre acest loc va puteti bucura de piramide neobisnuit de nisip, iar curtea manastirii, cu balcoane din lemn suscita curiozitatea turistilor.

Gotse Delchev - un oras fondat de catre romani, care este foarte vechi si are o istorie interesanta, la care se poate ajunge conducand de-a lungul frumoasei vai a raului Mesta. Puteti explora istoria la Muzeul de Istorie si Etnografie, in Prokopowa Casa si Rifat Kyszta Bey, cu o expozitie etnografica deosebita. Puteti gusta bucataria tipica bulgara si vinuri fine.

Dobrysko - acest loc merita a fi vizitat din doua motive: mai intai de toate aceasta zona este o locatie foarte pitoreasca, intre versantul sudic al Rila si muntii Pirin de nord si vest . Al doilea motiv il reprezintao serie de sculpturi controversate plasate intr-una din case. Puteti vedea de exemplu intruchiparea lui Hristos si a Fecioarei Maria intr-o racheta spatiala sau costumul spatial sacru egiptean.

Rila National Park - cel mai mare parc national din Bulgaria, in care exista rezervatii ale biosferei inscrise pe lista UNESCO. Turistii pot practica aici alpinismul pe gheata.

Dupnica - un oras frumos si pitoresc inconjurat de plantatii de tutun. Aici puteti vizita a paisprezecea moschee - fosta cladire a administratiei otomane, in care se afla o expozitie interesanta.

Samokov - un oras renumit pentru artizanaturile sale. Puteti vedea numeroase ateliere de lucru, ateliere de aur si tamplarii, de unde turistii pot cumpara suveniruri locale. Printre locurile ce merita a fi vizitate se numara: moscheele, sinagogile, piata principala sau va puteti relaxa intr-una din cafenelele confortabile. 

Stobski Piramidi - formatiuni de roca neobisnuite formate din gresie naturala cioplita de soare, vant si apa. 

Manastirea Rila - inconjurata de dealuri numeroase si aflata la confluenta a doua rauri, Rila este o manastire frumoasa, pe care trebuie sa o vizitati. Manastirea, care este un simbol al identitatii nationale, lingvistice si culturale  este considerata a fi cea mai mare manastire din Bulgaria, un patrimoniu mondial UNESCO. Originile manastirii dateaza de 927 ani, de-a lungul timpului adunandu-se o multime de povesti interesante si legende despre aceasta. In manastire exista o multime de locuri si colturi care sunt neobisnuite si misterioase si atrag atentia turistilor. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Pirin National Park - natura curata, accesul usor si vederile frumoase asigura o experienta de neuitat in acest minunat parc turistic aflat sub influenta maselor de aer mediteranean. Pentru turistii exista trasee speciale de diferite lungimi si numeroase adaposturi ce pot oferi odihna si o masa calda.

Kyustendil - statiunea a devenit faimoasa in antichitate, fiind inconjurata de munti si peisaje pitoresti. In oras puteti gasi temple si forumuri care au ramas din perioada turca. Merita sa vizitati cea mai veche baie cu bule si diverse moschei. De asemenea, puteti vizita biserica Uspenie Bogorodiczno sau puteti sa explorati istoria Muzeului de Istorie regionala, in timp ce adevarate capodopere ale picturii le puteti vedea in Chudozestwena Galerija Vladimir Dimitrov-Majstora.

Newestino - este o atractie, pe care, fara indoiala, trebuie sa o vezi daca esti in zona.Puteti vizita podul turcesc care are peste 100 de m in lungime si este format din cinci arcade magnifice, si inca mai pastreaza o placa cu traducerea in limba turca.

Blagoewgrad - capitala si cel mai mare oras  al regiunii Macedonia-Pirin, care merita a fi vizitata, datorita muntilor ce inconjoara satul formand un tablou pitoresc. Puteti sa va plimbati prin orasul vechi, sa vizitati multe galerii de arta si muzee, iar arhitectura unica este pusa in valoarea de cladirea bisericii Sf. Maica lui Dumnezeu si biserica Bogorodiczno Wywedenie cu fresce deosebite.

Ilindenci - oras neobisnuit  ce atrage turistii datorita arhitecturii sale incredibile si imprejurimilor frumoase. Totul este facut din marmura: piata, fantanile in piata principala, strazile, statuile. Un loc ce merita a fi vazut este parcul unde la lasarea serii, sculpturile de marmura realizate de catre artistii locali incep sa straluceasca in lumina lunii, creand o atmosfera magica. La sfarsitul lunii august a fiecarui an are loc un festival de sculptura unde artistii specializati in marmura isi pot prezenta lucrarile lor remarcabile. Turistii interesati si de pescuit pot practica acest sport in zona. In luna februarie se poate participa la degustarea de vinuri rosii si albe, numita "Praznik pe winoto", unde au loc dansuri si ceremonii in onoarea lui Dionysos.

Rupite Reserve - un loc neobisnuit, in care se gaseste un vechi vulcan stins cu roci de magma si sulf. O simpla plimbare in aceasta zona pitoreasca aduce cu siguranta o  experienta de neuitat. 

Razlog - imprejurimile frumoase si minunate constituie o adevarata atractie turistica pentru vizitatori. Ruta trece prin valea raului Mest si al afluentilor sai numerosi. Un alt loc de care vor fi incantati si copii este muzeul local.

Pernik -in aceasta zona se organizeaza anual Festivalul International de Masti si Costume, acesta fiind o surpriza placuta pentru toti turistii.

Intrebari frecvente

Cat dureaza zborul pana la Bansko si de la care aeroport?

Calatorind cu avionul din Romania(cele mai mari aeroporturi), zborul spre Sofia dureaza aproximativ 2 ore, iar transferul de la aeroportul din Sofia pana la statiunea  Bansko dureaza peste 2 ore. In Bulgaria se pate ajunge si cu masina sau autobuzul, calatoria durand aproximativ 4 ore cu plecarea din Bucuresti.

Cand este cel mai bun moment pentru a merge la Bansko?

Sezonul de schi din Bansko dureaza din decembrie pana in aprilie, insa in unele statiuni, teleschiuri sunt deschise pana la sfarsitul lunii mai. Turismul montan promoveaza mersul pe jos si cu bicicleta pe o perioada de la inceputul primaverii pana toamna tarziu.

Atunci cand va planificati vacanta, amintiti-va sa evenimentele regionale anuale, cum ar fi Festivalul International de Jazz din august, Pirin Folk Song Festival sau evenimentul din  luna februarie cand producatorii din regiune organizeaza degustare de vinuri rosii si albe.

Care este moneda in Bulgaria si care sunt preturile aproximative? 

In Bulgaria, unitatea monetara este leva bulgareasca (BGN), 1 BGN = 2, 2 Ron. Puteti lua moneda romaneasca pe care sa o dati la schimb la birouri de schimb valutar. In cele mai multe magazine si statii de benzina puteti plati prin card de credit. Preturile pentru produse si servicii sunt considerate cele mai mici in comparatie cu alte tari ale Uniunii Europene.

De unde si ce suveniruri se pot cumpara in Bansko? 

In destinatiile turistice sunt foarte multe magazine de suveniruri care atrag turisti. Turistii pot cumpara obiecte din ceramica, produse din fier forjat si bijuterii, vederi si icoane sau sticle de ulei de trandafir.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Care este ora locala in vigoare in Bulgaria? 

In Bulgaria,ora locala coincide cu cea a Romaniei.

Cu ce te poti deplasa in regiunea Bansko?

Intre marile orase ale regiunii turistii pot opta pentru trenuri sau pentru autobuz, care este in general mai scump decat transportul feroviar, dar avantajul este ca autobuzele sunt noi si au aer conditionat. 

Permisul de conducere romanesc este acceptat, iar cartea verde nu este obligatorie. Toate vehiculele trebuie sa plateasca taxele de drum. O persoana care doreste sa inchirieze o masina trebuie sa aiba minim 21 de ani, un permis de conducere si un alt document de identitate. 

Care sunt restrictiile vamale in Bulgaria? 

Bulgaria poate importa cu scutire de taxe 200 de tigarete sau 250 de grame de tutun prelucrat, 50 de trabucuri, doi litri de vin sau un litru de bauturi spirtoase, 50 g de cafea, 100 de grame de ceai, 50 g de parfum si apa de toaleta.

Ce documente sunt necesare pentru utilizarea serviciilor de sanatate din Bulgaria? 

In caz de urgenta, turistii pot beneficia de asistenta medicala pe baza asigurarilor de sanatate incheiate.  Cu toate acestea, se plateste pentru a cumpara polita de asigurare de calatorie, care va permite un tratament medical mai avansat. Daca aveti asigurare privata ar trebui sa verificati termenii si conditiile, deoarece, in majoritatea cazurilor, sunt acoperite de asigurarea de cheltuieli medicale de mai sus. Turistii care calatoresc catre trasee montane ar trebui sa aiba o asigurare adecvata.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Bulgaria, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. Atentie pentru cei ce calatoresc cu autobuzul sau masina: inainte de a pleca, asigurati-va ca traseul nu traverseaza si tarile in care prezentarea unui pasaport este obligatorie. In Bulgaria, fara viza puteti sta 90 zile in decurs de 6 luni, iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Bulgaria: http://www.ambasada.ro/ambasada/2/138/bulgaria.htmlPoloniei

Ambasada Romaniei in Bulgaria

Adresa

B-dul Mihai Eminescu nr.4, Sofia.

Adresa sectia consulara

Str. Shipchenski Prohod nr.1, Sofia.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Telefon:   00359-2-971.28.58; 00359-2-973.30.81      

Fax: 00359-2-973.34.12 

E-mail: ambsofro@vip.bg

Telefon sectia consulara: 00359-2-973.35.10 ; 

Fax sectia consulara: 00359-2-973.34.12       

E-mail sectia consulara: ambsofro@vip.bg

Nisipurile de Aur

Sunny Beach

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Bulgaria: Bansko , Nisipurile de Aur , Sunny Beach

Cauta regiuni Bansko , Nisipurile de Aur , Sunny Beach