Bucataria bulgara are propriile sale traditii inradacinate in antichitate, existand insa similitudini cu bucataria greaceasca, macedoneana si turca. Bulgarii se folosesc de traditiile tatare in pregatirea alimentelor in vase de lut, aspect ce ofera mancarii o aroma si savoare neobisnuita. Felurile de mancare fainoase nu sunt prea des intalnite, iar felurile principale nu au un gust dulce. Aproape toate felurile de mancare se servesc cu paine, iar traditia cere ca painea sa fie rupta in bucati si pusa pe un servetel, ea nu trebuie tinuta in mana. La restaurante, de regula, painea nu este inclusa in pretul meniului si se plateste separat.
In Bulgaria, la micul dejun sunt populare produsele de patiserie si laptele acru cu zahar sau o ceasca de cafea. Masa de pranz se serveste in restaurante decorate in stil traditional, numit mehana, si consta in cea mai mare parte din aperitiv, care de obicei include o salata sau o supa(care este diferita in functie de sezon) si felul principal care poate fi alcatuit din chiftelute cu orez, legume si paine. Deserturile cele mai populare sunt: pałaczinka (clatite umplute cu miere si nuci), baclavaua (patiserie dulce cu nuci in mijloc), kifła (croissant cu gem), mekica sau Cream Karamel (lapte proaspat cu vanilie si caramel). Cina reprezinta o masa linistita pe care bulgarii o servesc cu familia sau cu prietenii, si de regula consta in meniu de tip grill: kebabczeta (carne tocata de oaie, carne de porc sau de vitel), meszena Skara (vinete la gratar cu condimente servite cu sos de iaurt si usturoi, ), sziszczeta (frigarui ), acestea fiind insotite cu garnitura de cartofi, orez sau varza. La cina se serveste vin sau rachiu.
Mancaruri populare:
Kioopołu - aperitiv cu vinete servit rece.
Sopsky salata - Aperitive celebre cu rosii, castraveti, ceapa, ardei, patrunjel si branza de oaie
Snejanka - lapte acru cu castraveti, usturoi si nuci.
Bob Chorba - supa de fasole.
Szkembe Chorba - burta de porc sau vitel.
Tarator -gustare alcatuita din castraveti, lapte acru, marar si usturoi amestecat cu apa.
Tetewenska sałamura - supa de peste recomandata tuturor celor care au probleme cu alcoolul deoarece are un gust puternic acru si sarat.
Branza szopsku - branza sarata cu oua coapta intr-un vas de lut.
Syrmi trojańsku - porumbei in frunzele de struguri.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Czomlek - un fel de tocana de carne de vitel, miel sau porc.
Kebabczeta - cotlet cu carne tocata la gratar.
Kiufteta - similar cu snitele poloneze de carne de porc
Musaka - gustare cu carne si legume.
Principalele produse care se servesc la mese sunt asa numitele: Sirene bulgaresti- branza alba, sarata, de oaie, de vaca sau de bivol, Kiseło mliako - produse din lapte de vaca cu ajutorul unor bacterii si Czubrica - specii de condimente care apar in intreaga tara. Ierburile si condimentele sunt folosite frecvent la orice feluri de mancare, si cele mai raspandite sunt: cimbru, patrunjel, marar, menta, piper si busuioc. Bauturile nationale- bautura fermentata din mei si iaurt, bauturi racoritoare din lapte acru.
Anotimpurile influenteaza la randu-i bucataria bulgara: vara se consuma, de regula, carne de manzat, carne de pasare si preparate vegetariene, in timp ce in timpul iernii, predomina supele si felurile de mancare cu carne de porc (populara in aceasta perioada este turszija - salata cu legume murate),iar toamna este timpul pentru fructe si legume.
Exista, de asemenea, si alte feluri de mancare traditionale, printre care: carne prajita in paine, gustare de midii si supa de peste din statiunea balneara Sozopol. In regiunile de coasta se mananca o multime de peste, in special sturioni si macrou.
Pe strazi poti intalni foarte des tarabe unde se vand nuci si castane in pungi de hartie, covrigi, porumb pe gratar si clatite.
Atunci cand comandati diverse mancaruri in restaurante, trebuie sa acordati o mare atentie gramajului.
O mancare gustoasa necesita vinuri bine alese. Vinurile rosii sunt servite, in principal, la mancaruri de carne de vita si de porc, vinurile de culoare alba sunt servite in general la carne de manzat, de pasare, peste, iar vinurile demi-dulci insotesc deserturile si fructele. Cele mai bune vinuri rosii sunt: Mawrud, Gymza, Trakija, Merlo, Kadarka, Melnik, Magareszko sau Pamid.Un vin deosebit ce merita a fi incercat este Osmarski Pelin, un vin cu un gust placut, usor, la care se adauga pelin. Cele mai bune vinuri albe sunt considerate: Karłowski Misket, Damianica, Tamianka si Keracuda. Bucurati-va de gustoasele vinuri spumante, cum ar fi Ljaskowec si Pestera Magura. Podgoriile unde se pot degusta aceste vinuri minunate sunt situate in imediata apropiere a regiunilor Bruges, Pomorie si Varna.
Daca va aflati in Bulgaria, puteti incerca o bautura mai puternica, cum ar fi rachiul- bautura preparata cu vin distilat sau coniac. Rachiul, de obicei, este baut ca un aperitiv inainte de servirea felurilor principale de mancare si poate fi facut din prune, caise sau smochine . De asemenea, tuica de prune este o alta bautura asemanatoare cu rachiul pe care o puteti incerca in timpul unei calatorii in aceasta tara.