Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

"Leaganul civilizatiei europene", o insula cu statiuni cu plaje frumoase si atmosfera romantica.  

Informatii Generale

Creta

Regina insulelor sau Marea insula. Creta este o insula uimitoare prin diversitatea si frumusetea plajelor, prin peisajele uluitoare si istoria bogata cu multe suveniruri. Oamenii sunt ospitalieri si mandri de originia lor. Orice turist se poate indragosti cu usurinta de aceasta insula si cu siguranta va reveni in mod repetat.

 

Intreaga lungime a insulei se intinde pana la 2400 de metri deasupra nivelului marii, intra rapid la sud in mare iar la partea de nord trece in campii usoare si fertile. Cele mai multe statiuni sunt situate in partea de sud a insulei unde veti intalni oameni mandri de patrimoniul lor si care va vor familiariza cu folclorul unic din Creta. Insula detine numeroase specii de plante si animale ce nu se intalnesc oriunde in lume, pasarile migratoare care calatoresc spre nordul Europei aleg deseori insula pentru odihna. In fiecare primavara florile luxuriante impanzesc insula cu specificul lor. Istoria si mediul natural a insulelor grecesti este foarte diferit, pe vremuri insulele vecine se dusmaneau intre ele. Grecia antica nu era, nici pe departe, un stat unit. Prima civilizatie s-a dezvoltat pe insula Creta. Primii locuitori ai insulei au venit din Africa in mileniul al saselea i.Ch., iar formarea civilizatiei minoane este strans legat de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica in mileniul al treilea i.Ch. In faze succesive, minoanii au construit state-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Orasul Knossos, fondat intre primii, in epoca sa de floare avand cca. 100 de mii locuitori, se situa pe un teritoriu imens la 32 km de port, unde traficul comercial, cu Egipt si Siria, era foarte dezvoltat. Cretanii nu si-au inconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca in acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapanit imprejurimile.O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini in 1450 i.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. In anul 1100 i.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai tarziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. In timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si in peste jumatate din bisericile din intreaga Grecie. Insa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai intai, Creta a cazut in mainile arabilor (in secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost intemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi in 1204, insula a trecut in mana venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi in celelalte orase.

 

Creta mai este numita si insula celor o suta de plaje desi in realitate exista mai multe. Unele sunt stancoase, altele nisipoase, unele plaje sunt mereu aglomerate pana la plajele pustii. Cel mai important oras de pe insula este Heraklion (Capitala), urmat apoi de Chania, Agios Nikolaos si Rethymnon. Principalul punct de atractie aici sunt ruinele palatului Cnossos a carui istorie si suveniruri sunt in apropierea Muzeului de Arheologie. In oras exista biserici foarte valoroase precum Agios Markos sau Agios Titos. Zidurile care inconjoara orasul au fost candva cele mai impresionante din Grecia.

 

Amnissos - un oras la 7 km de Heraklion ce ofera o plaja cu nisip si pietris, cu o coborare usoara la mare si cu un numar foarte mare de echipamente sportive de apa. In vecinatate exista pestera Eilethyia care merita vizitata.

Herakliono statiune cu hoteluri din fiecare categorie. Plaja poate fi un pic prea aglomerata in timpul sezonului. Orasul este faimos pentru multe cluburi, parcul acvatic si echipamentele pentru sporturi nautice.

Elounda - una dintre cele mai luxoase statiuni din Creta cu hoteluri de inalta clasa si o plaja frumoasa.

Agios Nikolaos - statiune turistica cu o plaja frumoasa  insa situata la distanta de cativa km fata de oras. Tinerii care viziteaza acesta statiune sunt atrasi de sport dar si de o multime de cluburi, baruri si divertisment local.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Mohlos - un oras fermecator, la est de Agios Nikolaos cu restaurante bune si o mica plaja cu pietris si linistita.

Sita - sat linistit si pasnic la aproximativ 70 km est de Agios Nikolaos. Multe hoteluri si restaurante. Locul perfect pentru a scapa de agitatia din orasele mari.

Vaistatiune de la marginea de est a insulei. Este celebra pentru miile de palmieri si plaja de nisip.

Balio statiune linistita departe de Heraklion. Detine o plaja cu nisip si pietris situata in trei golfuri pitoresti.

Rethymnon - un oras situat la aproximativ 75 km vest de Heraklion. Monumentele de aici s-au pastrat in orasul vechi in forma perfecta. La vest de acesta se ridica fortareata venetiana – se pare cea mai mare din lume. Daca faceti o plimbare pe jos in jurul orasului puteti intalni multe monumente arhitecturale intr-o atmosfera orientala. Un alt important punct de atractie al orasului este plaja lunga si nisipoasa.

Georgioupoli - o statiune fermecatore situat la jumatatea distantei dintre Rethymnon si Chania.

Chania - este unul dintre cele mai frumoase orase din Creta. Cu atmosfera sa unica care atrage multi turisti ani la randul din toate colturile lumii, Chania are o istorie bogata, monumente magnifice din epoci diferite si mare azurie. Este un paradis pentru iubitorii de plaja precum si pentru exploatarea istoriei si a frumusetilor naturale ale Greciei. In partea de vest a orasului plaja este lunga de 2.5 km lungime.

Kasteli-Kissamos - o statiune de fermecatoare situata la aproximativ 40 km vest de Chania.

Paleochora - situata la aproximativ 75 km de Chania.Statiune de vacanta impresionanta cu ruinele sale. Detine un castel cu doua plaje.

Elafonissi - o plaja larga de nisip intr-o laguna superficiala. Este prost gestionata, dar farmecul ei face o ca o multime de hoteluri sa fie pline aici in fiecare vacanta.

 

Bucatarie

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi este uleilul de masline este la baza tuturor mancaruri grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.

Bucataria greceasca are multe imprumuturi de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si peste. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 

Bucataria greceasca este foarte populara in Europa. Prima surpriza poate fi o modalitate de servire a alimentelor, deoarece majoritatea este mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandata acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate cu feluri de mancare sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa va exista  intotdeauna de apa si paine, care se adauga la cele mai multe feluri de mancare

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Grecia exista un mic dejun complet, si de multe ori acesta nici nu se serveste. Micul dejun grecesc este de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este mancat in jurul 14-17, iar masa principala este servita, de obicei, cina in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana

Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar. Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si desrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva fiul nelegition a lui Dionissos de furia lui Hera, s-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vin si distractie. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

In Creta se considera ca longevitatea vietii consta intr-o bucatarie foarte buna. Aceasta se bazeaza pe carnea proaspata, peste, fructe de mare, fructe suculente si legume sau condimente aromatice. Creta este un paradis pentru gurmanzi care pot intalnit aici mancaruri tipic grecesti.  Un exemplu interesant este dolmades - varza umpluta cu orez si carne. De asemenea o alta delicatesa o reprezinta dovleceii condimentati cu ierburi aromatice si diverse flori. Bucataria in Creta este unua tipica rurala de o simplitate incantatoare chiar si in selectarea ingredientelor. 

Traditii

In Grecia, statusul social este de dat de apartenenta la familei. Abordarea familiei este perceputa diferit decat din Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude ce locuiesc impreuna si care poarta o denumire dar de asemenea locuiesc impreuna in case tipice grecesti foarte mari transmise din generatie in generatie.

 

Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au fost relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casatorie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.

 

Nuntile se organizeaza cel mai des in manastiri si in acest caz rochia propriu-zisa trebuie sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.

 

Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Dansurile Tsamikos si kalamatianos sunt din Peloponesia; Leventikos si Raikos din Macedonia; Haniotikos si Pentozali din Creta iar dansurile Hasapikos si Carsilamas sunt din Asia Mica. Cele mai multe din dansurile traditionale grecesti sunt dansate de barbati aratand o traire intensa, energica si ritmica. Tsamikos de exemplu este un dans de lupta, avandu-si originea in dansurile dansate de revolutionarii greci inainte de lupta in timpul razboiului contra turcilor. Sariturile aproape acrobatice executate de conducatorul grupului de dansatori pun in valoare puterea si calitatile lui de luptator si arata darzenia si dorinta de a invinge.

 

Vacante active

Creta este un paradis pentru toate sporturile de apa. Acestea sunt foarte populare pe coasta de nord unde se practica de asemnea drumetii montane si alpinism. Se va gasi ceva pentru toata lumea si exista echipamente sportive adaptate pentru fiecare sport in parte. In comparatie cu alte insule grecesti, Creta in comparatie cu alte insule grecesti detine o multime de grajduri de cai pentru echitatie. Oamenii din zonele centrale si sud folosesc caii si magarii pentru trasnsport alternativ in cazul in care nu detineti permis auto.

Excursii optionale

Pe insula Creta merita sa va relaxati dar si sa vizitati locuri interesante. Agentii de travel va vor prezenta programul pentru excursii optionale si ofertele de pret iar la fata locului va veti hotara unde doriti sa mergeti.

Gramvousa - mai este denumita si paradisul pe pamant.  Este o insula mica la vest, nelocuita si declarata rezervatie naturala pe unele portiuni, cu o natura neatinsa si multe specii de pasari. Pentru a explora mai bine zona va recomandam sa vizitati laguna de unde puteti achizitiona serviciile uneo barci sau a unui iaht pentru a trece prin postul Kissamos. Veti ajunge in acest fel pe o insula cu importante ruine ale unei cetati venetienei. In cadrul vizitei in laguna veti intalni o minunata biserica bizantina cu picturi murale. Nu departe, la sud, se afla manastirea 

Chrysoskalitissa, in traducere "trepte de aur" iar pentru a ajunge trebuie sa parcurgeti 90 de scari care duc la aceasta. Aparent materialul din spatele acestor scari este aur curat insa acest lucru poate fi recunoscut doar de o persoana care nu a pacatuit

Therisso Gorge - una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula situata la 16 km sud de Chania. Este amplasata la poalele muntilor albi, varfurile acestora fiind acoperite mai mult de jumatate de an cu zapada.  Chiar daca plaja este destul de mica aici, peisajele muntoase incanta prin frumusetea lor. 

Samaria Gorge - este, fara indoiala, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Creta.

Chania - este unul dintre cele mai frumoase orase din Creta. Cu atmosfera sa unica atrage multi turisti in fiecare an din intreaga lume. Istoria bogata a orasului, monumentele magnifice din epoci diferite, marea azurie si orasul plin de viata sunt toate elemente ale unui paradis pentru iubitorii de plaja. Chania este al doilea oras mare a insulei care a fost pana in 1971 capitala Cretei. Cea mai mare atractie este portul caracteristic Venetiei. Moscheea din secolul XVII - Pasa Hassan este un punct de atractie pentru turisti. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fodele - un sat pitoresc unde puteti vizita strazile pitoresti dar si muzeul local. 

Rethymnon - un oras situat la aproximativ 75 km vest de Heraklion. Aici veti gasi monumente istorice conservate si pastrate in cele mai bune forme. La vest se ridica fortareata venetiana, se pare cea mai mare din lume. 

Heraklion - principalul oras Creta si cincilea in Grecia. Principalul punct de atractie aici sunt ruinele palatului din Cnossos, ale caror istorie si suveniruri sunt descrise cu precizie in Muzeul de Arheologie. Cele mai multe monumente ale orasului dateaza din epoca venetiana. 

Spinalonga - a fost odata o peninsula separata in 1500 i.Hr de continent. In a doua jumatate a secolului XVI-lea venetienii au cucerit insula cetate pentru a pregati constructia acropolei. Mai este numita si insula leprosilor deoarece in prima jumate a secolului XX au fost exilati pe aceasta oamenii care sufereau de lepra. Astazi insula este nelocuita insa exista numerosi turisti care o viziteaza.

Santorini - este taramul de unde porneste mitul Atlantidei. In trecut, minunata laguna a Portului Santorini era centrul insulei. Acesta a fost scufundat de puternicele eruptii vulcanice care au schimbat topografia locului, aducandu-i in schimb celebritatea; "nisipuri" negre si rosii, faleze naturale inalte de sute de metri. Capitala Insulei, Fira, este asezata intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 300 m. Casele de un alb orbitor, cu acoperisuri rotunjite, par chilii sapate in lava pietrificata, intre acestea stradutele mici si inguste duc spre magazine si taverne cu privire la mare. Santorini, cea mai frumoasa si spectaculoasa insula a Greciei (dar si cea mai scumpa), primeste anual un numar de turisti de 2 sau 3 ori mai mare decat numarul locuitorilor insulei. Desprinsa in timp dintr-un vulcan ea ofera turistilor munte si mare, alb si albastru, biserici ortodoxe dar si traditii. Merita vizitata in cadrul unei excursii optionale, sau puteti opta pentru cazarea in aceasta insula cu 5 orase.

Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Creta? 

Sezonul tipic de vacanta in Creta incepe la inceputul lunii aprilie si dureaza pana in luna noiembrie atunci cand nu sunt ploi aici. Vanturile din timpul verii creeaza conditiile ideale pentru navigatie si windsurfing. Insula are un farmec incredibil primavara cand toata vegetatia infloreste.

Care este moneda Greciei si care sunt preturile aproximative?
Incepand cu anul 2002 in Grecia este valabil EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la statiune la statiune sau de la amplasamentul magazinelor (centrale sau la periferia oraselor).. 

 

De unde se pot achizitiona suveniruri in Creta?

In statiunile turistice exista multe magazine de suveniruri, iar in fiecare oras se pot cumpara dantele, broderii sau tesaturi. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei 14-17 si apoi deschise incepand cu ora 21:00. De multe ori magazinele din orasele turistice omit pauzele si sunt deschise aproape non-stop.

 

Cum va puteti deplasa in Creta? 

Cele mai populare mijloace de transport sunt autobuzele (exista orare ale trasportului in comun la cele mai multe hoteluri). Aceste autobuze au un orar des de circulatie intre satele de la nord si sud de insula. Puteti inchiria o masina pentru a explora insula in continuare insa drumurile din sudul Cretei nu sunt de cea mai buna calitate. Creta are doua aeroporturi internationale - Heraklion si Chania de unde puteti lua conexiuni multiple atat international cat si national. Heraklion detine posibilitatea de a calatori cu feribotul din Santorini si Pireu.

 

Cum sunt plajele din Creta?

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Plajele de aici sunt foarte diferite chiar daca sunt amplasate la o distanta scurta una de alta. Coasta de sud e stancoasa si abrupta insa printre stanci exista lagune mici si golfuri adapostite cu nisip grosier. Cele mai bune plaje sunt pe coasta din nord si acolo sunt si cele mai multe statiuni. In Chania exista doua plaje lungi marginite cu magazine insa sunt mai departe de oras. Plajele din Maleme si insula Akrotiri sunt de asemenea de apreciat. Un peisaj cu plaje salbatice este langa satul Elounda, dominat de stanci. Statiunile sunt mai mici aici iar orasul are o plaja de nisip si locuri stancoase. Exista de asemenea multe plaje lipsite de acces, plaje salbatice.

 

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

In Grecia puteti beneficia atat de servicii de sanatate in regim public, cat si privat. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acestuia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia

Adresa:

7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.

Telefon: 0030210 672.8875; 672.88.79; 677. 40.35

Fax: 672.8883

Sectia consulara:+30 210.672.88.79; Fax: +30 210.672.88.76

Sectia Economica si Comerciala :+30 210.672.88.77; Fax: +30 210.672.88.83

Biroul atasatului apararii: +30 210.672.28.57; Fax: +30 210.672.28.57

E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr

E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr

Program de lucru

 

Ambasada: 09.00-17.30

Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;

 

Website

www.atena.mae.ro

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos