Stari Bar - un loc important pe harta turistica a Muntenegrului datorita istoriei sale interesante si peisajul pitoresc. Una din atractiile locului este reprezentata de ruinele orasului vechi situat pe dealul Londza, traseul pana in acest punct fiind presarat cu restaurante mici unde se servesc gustari delicioase si tarabe de suveniruri. Sapaturile au confirmat faptul ca dealul a fost locuit inca din anul 800 i.Hr. de un trib ilir. In secolul al zecelea acest loc a fost numit Antinbaris, datorita pozitionarii geografice fata de orasul italian Bari. Desi orasul a fost condus de mai multe popoare de-a lungul timpului, in 1878 a revenit Muntenegrului. Turistii vor fi cu siguranta impresionati de o plimbre printre minunatele ruine situate intre lanturile muntoase impunatoare. Alte monumente ce atrag atentia turistilor sunt: turnul cu ceas foarte bine conservat din perioada turca, cetatea, catedrala Sf. Gheorge si biserica romana Sf. Nicolae. Foarte frumos este si apeductul ce s-a pastrat perfect inca din secolul al XVII-lea. De asemenea, turistii pot vizita si amfiteatrul care gazduieste numeroase evenimente si spectacole, mai ales in sezonul de vara. Istoria orasului vechi poate fi explorata in micul muzeu local, iar turistii pasionati de alpinism pot petrece o zi intreaga explorand muntii Rumija - iar recompensa pentru o asemenea calatorie va fi pe masura deoarece privelistea asupra Marii Adriatice, orasului vechi si lacului Skadar este fascinanta.
Kotor - fiecare turist care calatoreste in Muntenegru ar trebui sa fie constient de faptul ca nu poate sa nu viziteze cel mai frumos oras de pe coasta de est a Marii Adriatice, situat la poalele muntelui Lovcen. Orasul Kotor este de secole asociat cu Golful cu acelasi nume si este un loc de intalnire a influente bizantine cu cele occidentale, lucru care se reflecta in arhitectura unica a cladirilor. Turistii pot vizita orasul vechi care este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, plimbandu-se prin labirintul de strazi inguste, admirand bisericile si templele sau relaxandu-se in restaurantele pline de culoare si viata, care servesc preparate din bucataria traditionala muntenegreana. Originile orasului sunt asociate cu legenda mamei lui Jason - cuceritorul lanii de aur, care a sfatuit fondatorul orasului Kotor sa aleaga acea locatie deosebite pe un deal, langa mare si in apropiere de o sursa de apa dulce. Peste o perioada Kotor a fost un oras-republica independent, iar cea mai mare dezvoltare a cunoscut-o in secolul al doisprezecelea in timpul domniei sarbilor. De-a lungul istoriei sale, orasul a fost condus de popoare diferite insa nu a fost cucerit prin forta, pentru ca orasul s-a pastrat intr-o stare perfecta. Orasul vechi este inconjurat de ziduri maiestuoase si adaposteste 3 porti in stil renascentist. Inainte de a porni in explorarea orasului cel mai bine ar fi sa va luati o harta buna si un ghid detaliat. Cel mai bine este sa incepeti turul din piata principala Trg Oruzja, unde veti gasi turnul cu ceas si mai multe restaurante. In vecinatatea acestuia sunt cateva palate frumoase ce imbina stiluri arhitecturale diferite. Puteti continua vizita cu piata Trg Ustanka unde veti putea admira o frumoasa catedrala romanica. Turistii de multe ori prefera sa colinde pe jos strazile inguste, ocazie cu care pot urmari viata de zi cu zi a localnicilor. In partea de nord a orasului vechi exista mai multe biserici interesante si magazine mici de unde puteti achizitiona suveniruri. Punctul culminant al unei vizite la Kotor poate sa fie o excursie la cetatea din zona numita St. Ivan, de unde puteti admir ao priveliste superba asupra Golfului Kotor.
Insula Mamula - o mica insula langa golful Kotor, unde merita sa mergeti intr-o croaziera cu plecare de la Herceg Novi.
Insula Gospa od Škrpjela - o insula pitoreasca in Golful Kotor, cu o istorie interesanta. Insula a fost construita timp de 200 de ani din pietrele si materialele aduse cu barcile de pescari si localnici. Mica capela de pe insula a devenit un adevarat sanctuar si este astazi un punct de atractie turistica extrem de frumos. In data de 22 iulie in fiecare an, pe insula are loc un ritual cu barci colorate, cantece populare, precum si numeroase evenimente culturale.
Croaziera la Pestera albastra - de la Herceg Novi puteti face o excursie la frumoasa pestera situata pe peninsula Lustica. Turistii pot admira grota cu o adancime de 30 m unde apa marii are reflectii de culori diferite, iar acustica este extraordinara. La pestera se poate ajunge si pe uscat din Tivatu.
Excursie pe cale ferata Bar-Belgrad-Podgorica - turisti fascinanti de transportul pe calea ferata ar trebui sa mearga intr-o calatorie plina de aventuri, in cadrul careia vor avea prilejul sa admire peisajul extraordinar, tuneluri, poduri si munti impunatori. Intr-o astfel de expeditie veti traversa prapastii infricosatoare si veti trece pe cel mai mare pod de cale ferata din lume.
Insula Sfantul Nicolae - pe insula puteti ajunge cel mai usor cu barca si taxiurile de apa de la Budva, iar peisajele sunt absolut uimitoare. Exista si cateva legende despre insula - una dintre ele afirma ca in mormintele de langa biserica Sf. Nicolae sunt ingropati participantii la cruciadele din Tara Sfanta care au murit in Budva. Desi insula nu este locuita, multi turisti vin aici sa se relaxeze pe plajele sale frumoase, sa inoate in marea de smarald si sa manance la restaurantele deschise sezonier.
Insula Sfanul Stefan - o insula pitoreasca care apare pe numeroase carti postale. Tabloul pe care il infatiseaza insula este unul extrem de frumos: marea azurie la poalele careia se ridica casele cu acoperisuri rosii. Turistii se pot plimba pe strazile intortocheate, unde pot admira casele localnicilor si cele trei biserici.
Cetinje - vechea capitala a Muntenegrului este un oras remarcabil, cu multe traditii istorice. Orasul a fost timp de secole mai mult decat o cetate pe care turcii otomani au incercat sa o cucereasca. In cadrul Congresului de la Berlin din 1878, cand Muntenegru si-a recastigat independenta, Cetinje a devenit un centru foarte important, iar in 1946 capitala tarii a fost mutata la Podgorica.Cel mai bun mod pentru a explora orasul istoric este mersul pe jos deoarece toate locurile importante sunt situate in centrul vechi. Una dintre cele mai importante atractii este Trg Nikole I, unde se afla si un muzeu local interesant. Turistii pot vizita bisericile, capelele si manastirile cu picturi si morminte doar daca sunt imbracati corespunzator. De asemenea exista cateva colectii impresionante la Muzeul Cerkiewne, iar o alta atractie este bationul Tablji. Unul dintre cele mai importante monumente este Orlov KRS - unde veti vedea si o statuie a faimosului episcop Daniły al Muntenegrului. Istoria tarii si a regiunii poate fi explorata la Muzeul de Istorie, unde sunt expuse si cateva lucrari de Picasso si Salvador Dali. Istoria regiunii poate fi urmarita si prin intermediul arhitecturii si detaliilor decorative ale cladirilor construite de-a lungul secolelor.
Manastirea Ostrog - construita pe versantul Zeta (900 m) si de multe ori ascunsa in nori si in ceata, manastirea este un loc uimitor ce atrage o multime de turisti, nu numai din cauza pozitiei interesante, dar, de asemenea, datorita arhitecturii interioare. Manastirea a fost construita in secolul al XVII-lea, iar fondatorul ei a fost arhiepiscopul din vestul Hertegovinei. Manastirea Ostrog este cel mai mare lacas de cult ortodox din Muntenegru si este situata intr-un loc greu accesibil, de aceea a fost punctul de rezistenta impotriva atacurilor turcilor si a fortelor de ocupatie din timpul al doilea razboi mondial. Calatoria la aceste locuri sfinte este foarte interesanta, dar si obositoare, astfel ca de-a lungul drumului mai puteti face opriri, dpre exemplu puteti poposi la biserica Sfintei Treimi pentru a vedea picturile interesante.
Canionul Martvica - raul de munte care curge de la pantele Rogooed prin masivul Rovca este un loc interesant unde puteti admira un canion magnific, inconjurat de o vegetatie luxurianta. Pentru turisti exista un traseu special pregatit pentru a ajunge la canion si la podul de piatra ce dateaza din secolul al XIX-lea.
Manastirea Moraca - turistii care nu au avut posibilitatea de a explora inainte aceste manastiri, vor ramane cu siguranta uimiti de acest templu construit inainte de orasul Kolasin, care este alcatuit din doua biserici interesante (Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sf. Nicolae), cu o arhitectura deosebita.
Lacul Skadar - Faceti o plimbare de-a lungul coastei pentru a admira lacul ce leaga Muntenegru de Albania. Privelistile va vor taia cu siguranta respiratia. Pe insulele lacului imprastiate pe apa turcoaz se ridica mici manastiri dar si o fortareata construita de turci. Drumul pitoresc va va purta peste prapastii si stanci, veti observa ruinele unor manastiri si biserici medievale situate pe dealuri si veti admira campurile de tutun, smochine si plantatiile de castani. Suprafata lacului este foarte mare, iar soseaua este foarte ingusta si se apropie foarte tare de lac, de aceea ar trebui sa aveti grija la drum. Pentru a explora in detaliu toate zonele inconjuratoare va puteti aventura intr-o croaziera.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Parcul National Durmitor - un loc ideal pentru iubitorii de drumetii(hiking). Muntenegru este o tara mica, astfel incat intr-o singura zi poti sa mergi intr-o expeditie cu bicicleta la munte, iar seara sa te intorci inapoi in zona Rivierei. Unul din aceste locuri este masivul Durmitor, situat in partea de nord a tarii. Va puteti plimba ore in sir printre dealurile pitoresti, iar peisajele cu lacuri si munti iti vor taia rasuflarea datorita frumusetii lor si naturii neatinse.
Canionul Tara - un loc extraordinar ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO datorita caracterului sau unic, frumusetii spatiului infinit si a stancilor abrupte acoperite cu copaci. Canionul este unul dintre cele mai mari din Europasi ascunde o fauna bogata si o vegetatie luxurianta. Cel mai popular loc vizitat de turisti in canionul Tara este un pod remarcabil, o structura unica in Europa. Turistii care prefera relaxarea in mod activ ar trebui sa profite de cursele de rafting si caiac care se organizeaza pe rau, unde pot trai o adevarata aventura.
Expeditie in Golful Kotor - in multe locuri sunt organizate croaziere in jurul golfului pentru a vizita diverse obiective. In timpul croazierei se poate inota in locuri izolate si puteti incerca delicii culinare. De la Herceg Novi puteti naviga pe un vas de croaziera cu fundul transparent pentru a admira lumea subacvatica.
Shkodra (Albania) - in timpul sejurului dumneavoastra pe Riviera muntenegreana puteti sa faceti si o excursie de o zi in al treilea oras ca marime din Albania. Pentru aceasta aveti nevoie doar de un pasaport valabil si trebuie sa completati un formular de inscriere pentru a trece granita la Sukobin-Muriqan. Cea mai mare atractie este cetatea Rozafa, unde putetti vizita un muzeu si puteti admira privelistea extraordinara asupra lacului Skada, a orasului si a muntilor din jur. Puteti sa faceti si o plimbare prin cartierul musulman vechi pentru a vedea templele si moscheele turcesti. Orasul are mai multe restaurante bune unde puteti gusta specialitati albaneze. Printre obiectivele turistice notabile se numara moscheele si biserica franciscana.
Excursii in Croatia:
Insulele Elaphiti - situate in partea de nord-vest a Dubrovnikului, sunt o mare atractie pentru turistii care doresc sa cunoasca climatul insulei. La insule se poate ajunge cu feribotul pe traseele Dubrovnik-Kolocep sau Lopud-Sipanska Luka. Cea mai mare insula este Sipan si adaposteste plantatii de masline si smochine, iar asezarile pastreaza si astazi mai multe monumente medievale. Insula Lopud este putin mai mica, este acoperita cu o vegetatie extrem de bogata, iar aici nimeni nu poate conduce masini, de aceea veti gasi linistea perfecta pentru a va bucura de plajele de nisip. Turistii pot vizita si ruinele cetatii de la Sutvrac sau pot face o excursie in golful nisipos Sunj. Pe insule puteti ajunge si cu feribotul din Dubrovnik.
Župa Dubrovačka- este o regiune de coasta, frecvent vizitata de turistii care stau in Dubrovnik. Aceasta vale este, pe de o parte, inconjurata de munti, iar pe cealalta parte este marginita de apele albastre ale Marii Adriatice si arbori subtropicali. Cele mai mari orase din zona sunt Kupari, Srebreno si Mlini. In aceasta regiune unica veti gasi o multime de hoteluri de standarde diferite, restaurante unde puteti gusta preparate locale si 20 de plaje frumoase.
Insula Mljet - este considerata una dintre cele mai frumoase insule din Marea Adriatica, unde turistii vor gasi liniste si pace, deoarece nu este un complex turistic foarte aglomerat. In partea de vest a insulei se gaseste parcul national, care merita sa il vizitati. Insula este situata la sud de peninsula Peljesac. Un fapt interesant este acela ca insula apare in Odiseea lui Homer, mai exact in episodul in care Ulise a fost fortat de Poseidon sa petreaca sapte ani acolo. Conform altei legende, nava pe care naviga Sf. Pavel s-a scufundat in apropierea insulei, de aceea locuitorii inca ii rostesc numele de sfant in expresii, rugaciuni si proverbe. Pe insula se poate ajunge cu feribotul de la Dubrovnik si Trstenik Korcula, iar acolo va puteti deplasa pe jos sau puteti inchiria o masina.
Dubrovnik - nu fara motiv orasul este cunoscut sub numele de perla Marii Adriatice. Dubrovnik este un mic port, insa localizarea sa in golful pitoresc in determina pe totituristii care viziteaza orasul pentru prima data sa isi doreasca sa revina cat mai curand in acest loc frumos. Orasul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dubrovnik este un oras surprinzator si seducator,caruia cu greu poti sa ii rezisti in calitate de turist. Dubrovnik este totodata un port ce in cursul istoriei a avut o importanta strategica. Zidurile orasului au fost construite in secolul al XVII-lea si au aparat orasul de invaziile arabilor, macedonenilor, sarbilor si bulgarilor. Dupa dumnia Imperiului Bizantin la dezvoltarea orasului a contribuit comertul maritim datorita cruciadelor. Republica Dubrovnik s-a extins ajungand sa cuprinda insula Mljet, Lastovo, Lokrum si Insulele Elaphiti. Datorita rutei comerciale maritime orasul a inflorit, s-a dezvoltat arhitectura, literatura, pictura, muzica si stiinta. Daca ajungeti prin acest loc, merita sa va plimbati pe strazile principale ale orasului vechi, care sunt pline de turisti de diferite nationalitati. Printre atractiile turistice din Dubrovnik se numara: s Marea Fantana Onofrio, biserici, temple, sinagogi, palate si catedrale. In iulie si august puteti sa asistati la Festivalul de la Dubrovnik, cu o multime de manifestari culturale.
Mostar si Medjugorje (Bosnia si Hertegovina) - orase istorice, care au resimtit din plin perioada Razboiului din Balcani, cu o istorie tragica. Turistii vor gasi numeroase puncte de atractie deoarece orasele au fost reconstruite. Strazile oraselor sunt mici labirinturi care ascund numeroase magazine de suveniruri. Celebra cladire Stari Most, distrusa in timpul razboiului, a fost redeschisa publicului in 2004. Strazile care erau cutreierate in trecut de negustori, croitori, fierari, aurari sunt locuri perfecte pentru promenade romantice. Seara, orasul Mostar cunoscut ca fiind unul linistit se transforma intr-unul plin de viata, cu magazine, restaurante, cluburi si terase. Biserica Neb este vizitata anual de mii de credinciosi. Feriboturile pleaca de aici catre insula Brac de mai multe ori pe zi. In timpul verii feriboturile navigheaza si pe linia Split-Bol-Jelsa si Sumartin-Makarska. La intrarea pe teritoriul Bosniei si Hertegovina trebuie sa aveti un pasaport.