Tara Turcia

Capitala: Ankara  
Suprafata: 783 562 km²
Populatie: 77 804 000 locuitori
Valuta: 1 lira turceasca(TRY) 1TRY=100 kurusi
Limba: Turca
Viza: Viza este necesara
Tensiune: 220 V  

Alanya

Plaje aurii, mare de azur si un oras plin de viata.

Informatii Generale

Alanya - istoria orasului dateaza din epoca elenistica. Alanya  s-a dezvoltat in principal prin intermediul turismului.Alanya este cel mai cunoscut orasul de divertisment din Riviera turceasca, aici venind anual o multime de oameni tineri. In antichitate aici a fost un castel care, in 67 i.Hr. a fost cucerit de flota romana. Castelul a trecut de-a lungul anilor sub influenta bizantina si armeana, fiecare conducator aducand diverse schimbari aspectului sau.  Printe obiectivele ce merita a fi vizitate: Damlatas Magaresi si pestera cu stalactite uriase de peste 15 de mii. de ani. Cu o umiditate ridicata, dioxid de carbon, ionizare si radiatie puternica, pestera a devenit un refugiu pentru persoanele cu boli respiratorii.

 

Unul din simbolurile orasului este Turnul Ros, care face parte din fortificatiile de port si adaposteste acum Muzeul de Etnografie. Intrarea in port este pazita de Turnul de arsenale, iar zona din centru este Tersane care adaposteste cinci ateliere de lucru.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Caracteristicile acestei zone: plaje aurii, usor inclinate, marea calda albastra, o multime de atractii turistice, viata de noapte luxurianta, facilitati excelente in industria hoteliera. Acesta este un loc minunat pentru vacanta,atat pentru famillile cu copii cat si pentru cei care cauta o vacanta activa.

 

Bucatarie

Bucataria turceasca este foarte variata in functie de regiune in ciuda multor traditii. Bucataria traditionala din coasta Marii Egee este diferita desi asemanatoare cu tipurile de mancare din regiunea de sud-est, diferentele mai mari se pot semnala in centrul tarii si la est.

Bucataria turceasca este un fel de mostenire de mancaruri din bucataria otomana. Se crede ca inceputurile dateaza din secolul 17 cand palatul sultanului avea o bucatarie in jur de 1300 de servitori si sute de bucatari - cei mai buni maestri in arta culinara din lume. Din cauza culturii de expansiune a Imperiului Otoman, multe din preparatele turcesti au fost cunoscute in tari din Balcani, Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Schimbul cultural si impartasirea de traditii culturale a avut loc in ambele directii astfel incat bucataria turceasca este in vremurile actuale imbogatita cu traditiile grecesti spre exemplu. In orasele litoral exista o puternica influenta din bucataria mediterana bogata in legume si condimente aromatice. Totusi in ciuda diverselor influente culturale, preparatele din bucataria turceasca nu este complicata si se bazeaza pe combinatii de arome simple. Baza bucatariei este carnea proaspata - de obicei, miel sau oaie, fructe si legume proaspete sau condimente aromatice:  piper, chili, menta proaspete sau patrunjel, alte condimente precum scortisoara. Cel mai popular tip de mancare turcesc raspandit in multe tari este kababul. Pe litoralul turcesc se gasesc multe tipuri de mancare bazate pe fructe de mare iar zonele de munte sunt faimoase pentru branza, carne de miel si legume. Cel mai popular tip de mancare mentionat anterior, kebabul, este de obicei carne de miel feliata in lipie, servita in cea mai mare parte alaturi de legume sau salate. Un mic jejun turcesc este constituit din paine, produse lactate sub forma de braza de oaie (Beyaz peynir) sau miere galbena (Casar) ulei de masline si uneori legume. Aperitivele turcesti sunt in mare parte salate cu legume proaspete, legume la cuptor cu branza si prajituri lahmacun. Exista supe tipice servite ca aperitiv mic sau primul fel - populara in Polonia supa de rosii. Alte tipuri de supe renumite sunt supele de peste - Balik si supa de mazare verde - bezelye. Cina se bazeaza pe carne cu orez si legume. O combinatie interesanta este orezul fiert cu carne de miel in bulion, scotisoara si fistic. Un alt tip de mancare din carne sunt perisoarele Kofta servite cu legume si paine, orez sau cartofi. In ciuda varietatii de preparate din carne, legumele si tocanele sunt foarte populare. Alte ingrediente importante de feluri de mancare sunt rosii, ardei, dovlecei, castraveti si masline.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Bucataria turceasca este, de asemenea, renumita pentru dulciuri, halvaua cu susan se produce in cantitati mari si prin influentele balcanice au aparut halvaua cu nuci, halvaua cu fructe uscate si miere. La acestea se adauga prajituri produse in patiserie.  Se mai intalnesc de asemenea diverse sortimente de jeleu. Bautura nationala consumata in cantitati mari este Cay - ceai negru indulcit. 

Raki este iarasi o bautura populara numit de asemenea si "lapte de leu" din cauza culorii sale albe si indulcirii cu apa. Raki este o bautura care contine un grad ridicat de alcool. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii. In alte regiuni, raki se poate obtine si din diferite fructe precum smochine sau prune. Bauturii i se adauga si o cantitate de anason, planta aromatica ce-i confera diferite proprietati. Raki este transparent si are un gust si o aroma foarte placute. Aceasta bautura se poate consuma pura sau in combinatie cu apa, dupa cum cere traditia. Adaugarea apei face ca bautura sa devina albicioasa datorita anasonului. In aceasta situatie, raki mai este denumit lapte de leu, fiind o bautura de culoare alba pentru barbatii cei curajosi. Raki are proprietati asemanatoare altor bauturi existente in regiunile mediteraneene sau balcanice, precum uzo sau mastica. Procesul de obtinere este dificil si de aceea, inainte, orice familie care producea raki avea in casa un maestru al acestei bauturi. Numai el cunostea bine cantitatea ingredientelor necesare unui raki veritabil.

Traditii

O practica comuna este de a lasa bacsis pentru fiecare lucru bine facut - in special la chelner sau femeia de servici in cadrul hotelului. Valoarea bacsisului este la 10 - 15% din servicii. Exceptie de la acesta regula fac soferii de taxi. 

Inainte de a intra in moschee, trebuie sa scoateti intotdeauna pantofii Dumneavoastra, sa ingenuncheati credincios si sa atingeti fruntea de covor. Cu toate acestea in cazul inc are nu exista un covor pentru a pasi incaltat. Intrand in moschee precum si alte obiecte de cult de diferite religii, aveti nevoie de haine care sa va acopere bratele si genunchii. La intrare in unele moschei se poate inchiria o mantie care poate ascunde hainele nepotrivite. Ziua sfanta pentru musulmani este considerata ziua de vineri iar in aceasta zi vizitele in locasurile sfinte nu sunt binevenite. Avand in vedere dominatia Islamului in Turcia, turistii trebuie sa se conformeze unor practici locali. In timpul Ramadanului, musulmanii tin post pe toata durata zilei si nu au voie sa manance in locuri publice. Mancatul in locuri publice nu este indicat in acesta perioada ci se recomanda interiorul unui restaurant. Cele mai multe restaurante sunt totusi inchise pana la apusul soarelui. In Turcia, precum si in tarile arabe, exista obiceiul de negoiere care faca parte din traditie, mai ales in bazaruri.

Vacante active

Alanya este faimoasa pentru activitatile de agrement, fiecare persoana gasind ceva de facut in acest loc. In fiecare an aici se aduna numerosi amatori de scufundari si snorkeling. Curentii de aer si vantul ofera conditii excelente pentru windsurfing, kite surfing si navigatie.In zona se organizeaza frecvent jeep-safari, rafting si curse de  caiac sau excursii la Muntii Taurus, ideale pentru alpinism si drumetii.

Excursii optionale

Termessos - un oras situat la aproximativ 34 km de Antalya, in Muntii Taurus, ale carui fortificatii au fost distruse de catre Alexandru Macedon in anul 330 I.Hr. Chiar si in zilele noastre, drumul abrupt si ruinele cetatii dau o impresia de grandoare si maretie.  Orasul a fost construit in munti, la o altitudine de aproximativ 900 m deasupra nivelului marii, fiind supranumit "Cuibul Vulturului". Pe una dintre partile laterale ale asezarii se afla un cimitir cu 1000 de morminte sculptate in piatra.

Kocain Magarasi - locul in care exista cea mai mare pestera deschisa, destinata turistilor, din Turcia. In pestera se gaseste o stalactita uriasa in lungime de 633 m lungime si 35 m inaltime, motiv pentru care intreaga regiunea a devenit pe parcursul trecerii anilor o atractie turistica de succes.

Perge - inca din 1300 i.Hr., a fost un important centru comercial. Invadatorii au preferat sa coopereze cu orasul decat sa il cucereasca, insusi Alexandru cel Mare a ajuns aici si a fost primit cu o  extraordinara ospitalitate. Ruinele impresionante ale orasului sunt printre cele mai impresionante din sudul Turciei, iar cele mai importante monumente sunt: Arcul de Triumf al turnurilor rosii, piata, teatrul, stadionul, s.a.

Aspendos - un sat situat la aproximativ 45 km de Antalya, oras antic ale carui ruine sunt printre cele mai bine conservate din regiune.Turistii vin deseori aici pentru a vedea unul din cele mai impresionte teatre romane - 15 de mii. de locuri.  timp de 1800 de ani de teatru nu a fost afectat nici de razboaiele purtate, nici de cutremure sau de simpla  trecere a timpului. Astazi, aici au loc concerte, festivaluri, opere si balet. In Aspendos se poate vizita si piata antica, ruinele de la Acropole, dar si unul din cele mai bine conservate apeducte romane.

Sillyon - un oras cu impresionante fortificatii construite.

Konya - un oras celebru n secolul al treisprezecelea, cu monumente si cladiri coplesitoare, in care locuitorii sunt renumiti pentru evlavia lor. Orasul adaposteste cea mai mare berarie din Turcia. In partea de nord a orasului se ridica ruinele Palatului Sultanilor si o impresionanta moschee. Un important monument al orasului este, de asemenea, o scoala religioasa Karatay Medrese, care adaposteste acum un muzeu de ceramica. Turistii sunt sfatuiti sa mearga la Mevlana Tekkesi pentru a vedea traditiile pastrate din secolului al XIII.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cappadocia - este un loc unic in lume, un taram magic, faimos pentru peisajul selenar, orasele subterane si bisericile impresionante cu fresce bizantine. Terenul a fost format cu milioane de ani in urma, datorita activitatii vulcanice, Hasan si Gollu. Terenurile acoperite pe sute de kilometri de lava, sub actiunea vantului si a numeroase inundatii s-a transformat intr-un teren cu chei adanci, vai si dealuri. Aceasta zona a fost, de asemenea, una dintre cele mai fertile din tara is a adapostit primii locuitori ai acestor meleaguri. Ei au descoperit ca rocile din jur au proprietati unice - ramane moi  in contact cu aerul, permitandu-le sa ridice hambare, case si grajduri. O dovada in acest sens este Kaymakli si Goreme - unde exista un muzeu cu peste 30 de biserici sculptate din piatra moale. 

 

Antalya - un oras fondat in 150 i.Hr. de regele Pergamonului, care, dupa moartea a urmasilor lui a intrat sub dominatia romana. Potrivit istoriei, Sfantul Pavel impreuna cu Sfantul Barnaba au vizitat Antalya si au navigat de acolo la Antiohia. Antalya a fost un mare oras in Imperiul Bizantin. Orasul, de asemenea, a servit drept un centru de aparare pentru Anatolia de sud impotriva incursiunilor musulmanilor. Antalya s-a confruntat de-a lungul anilor cu natiuni diferite: persi, venetieni si genovezi, dupa includerea sa in Turcia otomana.

 

Antalya este cel mai important oras din Riviera turceasca, deoarece are un port maritim  si un aeroport international. Printre obiectivele turistice majore se numara: Muzeul regional al Antalyei (cu o bogata colectie arheologica), cartierul vechi al orasului, numit Kaleici, unde se afla portile imparatului Hadrian (sec. II), muzeul Kaleci (in incinta fostei biserici ortodoxe Sf.Gheorghe), mai multe moschei din perioada otomana, printre care si ruinele moscheii Korkut construita in secolul al II-lea ca si templu roman, transformat ulterior in biserica crestina si apoi, in secolul al XV-lea, in moschee s.a.

Side - un oras pitoresc ce dateza din timpul lui Alexandru cel Mare, faimos pentru marele port comercial, punct de interes si al piratilor. Oamenii capturati de pirati erau adusi aici si mai apoi erau vanduti in piata drept sclavi. Printre monumentele cele mai importante care pot fi vizitate se numara: tetatrul roman, bazilica bizantina, Muzeul Municipal, baile romane, s.a. Turistii pot vizita totodata si ruinele templelor gemene ale lui Apollo si Athena. Statiune turistica Side este situata la o distanta scurta de orasul Manavgat, unde puteti sa mergeti la cumparaturi, mai ales intr-o zi de luni, cand se organizeaza targuri si piete. De asemenea, turistii ce indraznesc sa mearag mai departe pot opta pentru excursii pe raul Manavgat, unde puteti admira frumoasele cascade.

Intrebari frecvente

Cand este cel mai bun moment pentru a vizita Alanya?

Sezonul turistic in aceasta parte a coastei incepe la jumatatea lunii aprilie si dureaza pana la mijlocul lunii octombrie. Primavara si toamna vremea este mai blanda si, in ciuda ploii ocazionale, turistii sunt incurajati sa exploreze. Cei mai multi turisti vin aici de la mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august, atunci cand temperatura aerului depaseste 30 ° C, insa datorita brizei marii si padurilor de pin din apropiere caldura nu este atat de impovaratoare. Atunci cand porniti intr-o excursie, tineti cont de faptul ca vara temperatura creste odata cu distantarea de mare. Daca optati pentru explorarea partilor centrale ale tarii si a muntilor din jur, primavara si toamna, ar trebui sa aveti si haine groase pentru ca in munti e posibil sa fie inca zapada.

Cateva evenimente ce atrag turistii: turneul de volei pe plaja(august), turneul de triatlon sau festivalul de cultura si arte.

Care este moneda in Turcia si care sunt preturile aproximative? 

Moneda turceasca este lira turceasca (1 lira turceasca = 100 kurusi ). Puteti face plata si in euro sau dolari, dar numai in statiunile de pe litoral. In comparatie cu preturile din Romania, unele produse sunt mult mai scumpe, dar preturile difera foarte mult intre magazinele din statiuni sau hoteluri fata de preturile care pot fi gasite in bazare.

De unde si ce suveniruri se pot cumpara din Alanya?

Cel mai bun loc pentru a cumpara suveniruri este bazarul unde negocierea este la ordinea zilei. In top-ul vanzarilor sunt covoarele, produsele din piele si obiectele de artizanat, condimente si ornamente sculptate. Un suvenir popular este narghileaua sau "ochiul Profetului" - o amuleta ce protejeaza de privirile invidioase. Frecvent aceasta este amplasata la oglinda, la usa sau ca un element de decor. Exista multe magazine de suveniruri chiar si de-a lungul plajei.

 

Care este ora locala in vigoare in Turcia?

In Turcia, ora locala coincide cu cea a Romaniei.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Cu ce te poti deplasa in Alanya?

Un mijloc de transport popular si relativ ieftin este autobuzul care asigura transportul intre statiunile turistice si orase.  Puteti, de asemenea, sa va deplasati cu taxiul, dar trebuie sa va asigurati ca aparatul de taxat este pornit(in special soferii de taxi de la aeroport obisnuiesc sa taxeze mai mult). Intrucat soferii de taxi rareori cunosc o alta limba decat limba turca, notati-va adresa si numele destinatiei la care doriti sa ajungeti. Permisul romanesc de conducere este recunoscut in Turcia.

 

Ce plajele sunt in Alanya?

In Alanya exista doua plaje lungi de nisip. Plaja de pe coasta de vest, Cleopatra, se extinde pe o lungime de 3 km. In partea de est a orasului plaja este usor inclinat spre mare, facand-o un loc ideal pentru familiile cu copii. Pe plaja, exista, de asemenea, numeroase hoteluri foarte bune si locuri unde puteti servi masa.

 

Care sunt restrictiile vamale in in Turcia?

Din Turcia se poate aduce pana la 200 de tigarete, 50 tigari de foi, 5 litri de vin sau alt tip de alcool.

Nu exista restrictii pentru haine, aparate foto, produse alimentare, echipament de camping, atata timp cat numarul lor sugereaza ca acestea sunt destinate pentru uz personal. Din Turcia nu pot fi exportate chiar si cele mai mici obiecte cu caracter istoric.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Turcia:

Adresa: Bükres Sok.No.4, 06680 Çankaya, Ankara.

Adresa Sectiei Consulare: Borazan Sok. No.7, GOP, Ankara .

Telefon ambasador: 009.0312/468.12.90.

Telefon prim - colaborator: 009.0312/468.60.05

Telefon secretariat: 009.0312/466.37.06; 009.0312/427.12.43

Telefon sectia politica: 009.0312/467.78.57

Telefon sectia cultura/invatamant/presa: 009.0312/467.71.37

Telefon sectia economica: 009.0312/428.82.90

Telefon atasat interne: 009.0312/466.06.22

Telefon atasat militar: 009.0312/427.23.22

Fax: 009.0312/427.15.30

E-mail: romanyabyk@dsl.ttmail.com; romanyabyk@dsl.ttnet.net.tr

Telefon Sectie Consulara: 009.0312/468.12.91; 009.0312/447.79.40; 009.0312/447.79.56; 009.0312/447.79.18 (intre 9:00- 18:00);

009.0312/447.79.45 (intre 18:00-9:00)

Fax Sectie Consulara: 009.0312/468.12.92

Program de lucru: luni-vineri 09:00-18:30

Website:
www.roembtr.org;
www.ankara.mae.ro;

Antalya

Belek

Bodrum

Cesme

Dalaman - Fethiye

flaga

Istanbul

Kemer

Kusadasi

Marmaris

Side

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Turcia : Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side

Cauta regiuni Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side